Wat is lifecoaching

Je zoekt vaak naar een optimaal evenwicht tussen je persoonlijkheid en je levensstijl. De verbinding met jezelf, geaard zijn, d.w.z. je stevig voelen, stevig in je schoenen staan en niet de speelbal van je emoties. Dan voel je je gelukkig. Door LifeCoaching krijg je zelf meer inzicht in drie belangrijke levensvragen:
Wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik?.

Als je hier antwoord op krijgt, ben je in staat zelf de juiste keuzes te maken in je leven ! Jij bent de regisseur ! Dan kun je bepalen welke stappen je gaat ondernemen om je leven zó in te richten zodat er geluk ontstaat voor jou en je omgeving.

Wie ben ik?

De basis van geluk is zelfkennis, bewustzijn. Om inzicht te krijgen in wie we zijn, vergelijken we ons leven met de persoonlijkheidsboom. Deze persoonlijkheidsboom bestaat uit vier gebieden: boven, onder, links en rechts.
• Onder vinden we de intra-persoonlijke sfeer: de wortels van de boom symboliseren hoe we geworteld staan in de cultuur waarin we zijn opgegroeid. Ze bevatten latente talenten en indrukken uit het verleden. Daarboven bevindt zich de stam, de lichamelijke kracht en psychische ruggengraat van de boom. Daaraan bevinden zich takken met onze vaardigheden, talenten en vermogens die op je individuele functioneren betrekking hebben. Daaraan zitten bladeren, onze innerlijke zintuigen.
• Links bevindt zich de interpersoonlijke privésfeer, ofwel de persoonlijke relaties die we in het leven hebben. Deze relaties hebben we nodig om emotioneel gesteund te worden, te delen met anderen, te ontspannen en goed te leren communiceren.
• Rechts vinden we de interpersoonlijke maatschappelijke sfeer, ons werk, (sport)verenigingen, opleidingen etc. We hebben deze sfeer nodig voor ons inkomen, maar ook om ons zelfvertrouwen te vergroten, talenten te ontplooien, ambities uit te leven en om goed te leren communiceren.
• Tot slot vinden we boven de transpersoonlijke sfeer, het doel van ons bestaan, de dood, het hiernamaals. In deze sfeer bevinden zich alle inzichten die we op filosofisch en spiritueel gebied hebben verworven.

Deze sferen worden met elkaar verbonden door de innerlijke kern van de boom, het 'ik', ons diepste zelf. In LifeCoaching kijken we naar de vorm van de boom en de verbanden tussen het lichaam en de persoonlijkheid. Als de vier sferen niet in balans zijn wordt ons levensgeluk geschaad en kunnen ook gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom hebben we in LifeCoaching niet alleen aandacht voor de geest, maar voor het hele lichaam.